För dig som ska starta företag i Malmö

Nu tar vi ett steg åt sidan från kulturen och stiger in i jobbvärlden istället. Vill du skapa dina egna möjligheter och förutsättningar? Finns passionen men inte kunskapen? Mellan 11 januari och 14 juni varje onsdag kan du besöka Malmö Stadsbibliotek för att få svar på dina frågor. Det gäller oavsett om du är intresserad av att starta eget eller redan har ett företag. Vid dessa tillfälle kan du få hjälp att hitta rätt och relevanta resurser av företagsbibliotekarierna.

Första steget

Det krävs ett första steg för att uppfylla sin dröm om att starta eget. Det första steget kan se annorlunda ut beroende på vilken företagsform som ska startas och vad det finns för förutsättningar. Först av allt måste det finnas en idé och passion. Därefter kan företagsform väljas. Företagsformerna fungerar på olika sätt, utgå alltid från de förutsättningar som finns och vad som ska arbetas med. F-skatt ska däremot alltid ansökas om oavsett vilken företagsform som väljs.

Enskild näringsverksamhet, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag och ekonomisk förening är några av de företagsformer som finns att välja mellan. I en enskild näringsverksamhet finns det ingen tydlig gräns mellan företaget och dig som ägare. Du driver och ansvarar för företaget ensam. I ett aktiebolag kan det däremot finnas flera ägare men det krävs att det finns aktiekapital.

Hjälp att få i företaget

Beroende på vilket företag som ska startas behöver du fundera över om det behövs tillstånd, vilka försäkringar som behövs och hur branschen ser ut. Ekonomin är en stor del som också måste finnas på plats innan. En del av den kan du däremot få hjälp med. Redovisningskonsulter kan sköta bokföringen och de delar du inte känner dig bekväm med. För att hitta en redovisningskonsult kan du ta kontakt med Revisor Malmö. Det är däremot alltid du som har ansvar för att bokföringen sköts korrekt.