Abisko Ice Climbing Festival

Abisko Ice Climbing Festival Kiruna är en stad som är unik. Att åka hit är en exotisk upplevelse i sig och att uppleva norrskenet och nätter som aldrig mörknar är häftigt. Men det är inte det enda Kiruna har att erbjuda. För dig som gillar att åka skidor så är detta en perfekt plats och det händer mängder av olika aktiviteter när det är vinter och snö ute. Bland annat hålls Abisko Ice Climbing Festival här. Det är en arktisk festival för alla som gillar att klättra på is och den är för både proffs och nybörjare. I Kiruna sker även Fjällräven Polar, som är ett 300 kilometer långt äventyr och omfattar ett hundspannsrace som startar i Norge och avslutas i Jukkasjärvi.

Upplev kultur i Kiruna

Kiruna är dock så mycket mer än bara en vinterstad med vinteraktiviteter. Det här är en plats som är fylld med olika kulturella evenemang. Här kan du uppleva Skandinaviens nordligaste och ljusaste sommarfestival nämligen Kirunafestivalen. Denna festival har hållit igång sedan 2000 och erbjudit artister, god mat och härlig stämning. 2016 års festival går av stapeln 30 juni-3 juli.

Kulturen har en stor plats i Kiruna och kommunen delar varje år ut tre stipendier för olika svenska kulturgärningar, där det mest framstående av dem är Kirunastipendiet.

Kiruna har även en av Sveriges finaste konstsamlingar som ursprungligen tillhörde Hjalmar Lundbohm, som var mycket konstintresserad. Efter hans död donerades konsten till Kiruna kommun.

Kan det bli mer kulturellt än med böcker? Kiruna bokfestival är ett måste att besöka. Det är både bokmässa och bokfestival i ett.

Om du vill uppleva samisk kultur så kan du besöka samebyn Rautas. Detta är en dagstur som ger dig en chans att få uppleva samernas livsstil på nära håll. Du får möta renar, åka släde samt äta traditionell samisk mat.

Boende i Kiruna

I Kiruna finns det många olika typer av boenden att boka. Om du ska hinna se och göra allt du vill så är det bra att boka hotell i Kiruna. Det finns flera billiga alternativ mitt i stadens centrum så väl som att det finns boende med vackra naturvyer utanför staden. Ett tips är att boka minst en natt på ishotellet i Jukkasjärvi som ligger strax utanför Kiruna. Det är en fantastisk upplevelse att bo på ett hotell gjort helt i is och snö. Testa själv får du se!