Medeltidsveckan på Gotland 2-9 Augusti

fotboll på GotlandUnder den första veckan i augusti (2-9 augusti) hålls Sveriges största festival med fokus på medeltiden. Medeltidsveckan på Gotland har genomförts sedan 1984 och populariteten har ökat rejält sedan starten. Detta så pass att många redan ett år innan festivalen går av stapeln bokar boende och planerar inför veckan.

Det är främst i Visby som festivalen genomförs och de som kommer hit går ofta rejält in för ”rollen” som medeltidsmänniska. Här trängs gycklare, riddare, sköna ungmöer och en enstaka präst. Musiken, maten, tävlingarna och hela arrangemanget verkligen andas medeltid. Några uppskattade tävlingsinslag är armborst, riddarspel och medeltidsmarknaden.

Låna pengar för att finansiera biljetter och boende

Oväntade utgifter kan göra att pengarna kan vara slut på kontot när biljetter och boende ska betalas. Eller så har möjligheten att få åka till Gotland kommit oväntat och att därmed inga pengar har hunnit sparas ihop. Oavsett orsak så är lösningen att ta ett mindre lån. När pengarna ska användas till konsumtion är det ett så kallat blancolån man bör ansöka om. Ett alternativ är visserligen snabblån men dessa har betydligt sämre villkor och räntor och bör enbart användas vid mycket små summor som ska betalas tillbaka väldigt snabbt.

Det man främst bör tänka på när man ansöker om blancolån är att jämföra räntorna. Det kan skilja rejält mellan de olika bankerna och genom att lägga ner några minuter extra så ser man till att resan till medeltidsveckan blir betydligt billigare än man enbart väljer det första bästa blancolånet.

Svårt att vänta – Halvvägsgille

För de som ser medeltidsveckan som årets höjdpunkt kan det vara svårt att vänta. För dem har ”Halvvägsgille” införts. En fest som hålls när det är halva vägen kvar till den stora festivalen. Den 14:e februari 2015 hålls festkvällen på Medeltidsmuseet (Stockholm) med vikingarna från bandet Kalabalik som bjuder på musik och självklart är det medeltidstema över hela kvällen.